Foileton TOPO nr. 7 : (Fragilor)*

Traseul  Szamoca/Fragilor (4B); (gujoane)

Zona : Vad, Peretii Mari, In stanga  Ruinelor istorice

 

O linie de traseu clara, aproape verticala,aflata in stanga crestei de deasupra ruinelor de la Vama Sarii. Traseul are doua lungimi  in plin perete, dupa care, varianta originala iesea pe brane inierbate pana in padure (lucru cam nesigur pe ploaie). Recomandam iesirea printr-o lungime scurta, comuna cu traseul Casa Zmeului (pitonat ulterior).

Traseul a fost pitonat (si ulterior omologat, ca facand parte din traseul Zburatorul 5A), in anul 1988 de echipa : Benedek Tamas, Farago Iozsef, Benedek Csaba, Ivacson Pal .

Ulterior traseul a for reamenajat pe gujoane, urmarind zona cu cea mai sanatoasa stanca (deci cu usoare modificari). Ramane un traseu estetic si atragator . Ca mentiune, traseul  Zburatoru, omologat 5A (acest traseu incluzand  traseul Fragilor, cotat 4B), a primit la omologare in 1989 premul de frumusete !.

Informatiile necesare descrierii si intocmirii hartii au fost culese de la autorii reamenajarii, corelate cu o vizionare a traseului cu asigurare de sus. Starea  pitoanelor este  buna iar linia traseului este clara .

L1 : Pornim aproape din apa , depinde de cat de mare e lacul de la baza. Putin mai la dreapta (4-5 m) se afla  vechea intrare din traseul Casa Zmeului, mutata intre timp, la reamenajare, mult mai la drepta (s-a facut astfel loc si pentru un proiect de Via Ferrata !).  Primi pasi sunt destul de surplombanti, apoi o fisura ne duce langa o nisa, desupra careia trecem o fata si apoi inca o surplomba, ca mai departe, sa ne angajam intr-un diedru inclinat usor spre stanga, ce ne scoate pe o brana mare, langa un mic tanc, si unde regrupam comod. Mult mai in dreapta, dar pe aceeasi brana, se afla vechea regrupare (dinaintea reamenajarii) din traseul Casa Zmeului (azi, regruparea folosita, e si mai in dreapta, chiar pe creasta).

L2 : Traversam cativa metri pe brana spre dreapta si ne angajam pe un diedru arcuit usor spre stanga, dupa care prindem un diedru clar, cu pasaje surplombate insiruite, pana sub un mic tavan, de langa creasta, pe care il depasim prin stanga lui. In continuare, dificultatea peretelui scade si iesim pe un mic tanc de pe creasta, in drepta caruia regrupam pe o brana comoda. De aici, merge descendent spre dreapta traseul Zburatoru, iar drept in sus, lungimea scurta de iesire din Casa Zmeului. Spre stanga se poate iesi pe niste brane expuse (si periculoase pe ploaie,) reprezentand iesirea veche din Fragilor, de pana la pitonarea traseului Casa Zmeului.

L3 : Deci daca urmati recomandarea nostra, iesiti ascendent, putin in stanga crestei, pana sub primii copaci, unde pe o brana gasiti amenajata o regrupare comoda.

Coborirea se face prin padure, la inceput in sus si apoi, imediat spre stanga.

 

 

LEGENDA PDF

 

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns