Foileton topo nr. 20 : Via Ferrata din Hornu Trandafirului

VIA FERRATA (nr. 1.) – Vadu Crisului/Peretii Mari

 

Desi nu e traseu de “alpinism” , il semnalam (mai ales pentru sectiunea GPS) deoarece se pare ca sunt multi amatori de asemenea “aventura” (chiar si nealpinisti).

Un castig exista in mod evident : se pot vedea traseele de alpinism din apropiere, din unghiuri inedite (aviz fotografilor). Iar la o adica, traseul se poate parcurge si intr-o maniera “alpina”(de catarare), folosind pentru asigurari diversele puncte fixe intalnite pe parcurs ; (mai mult , cu oarece cunoastere si dexteritate tehnica, se poate folosi chiar si ca traseu de coborare din traseele din Peretii Mari…mai in rapel, mai “pe talpi”….poate totusi NU).

Traseul are o diferenta de nivel de 120 m, iar cablul ce urmareste linia traseului are o lungime de 150 m (ultimii 50 m oferind o panorama spectaculoasa asupra Defileului).

Nu consideram necesara descrierea pasajelor (anexam doat 2-3 poze la final); deci, lasam placerea descoperirii lor de catre cei dispusi sa le parcurga. Remarcam doar portiunile compact verticale  din partea superioara a traseului (chiat cu un punct usor surplombat). Mai adaugam ca informatie (dar nu aici, ci pe site CASSIO Montana) si  diagrama GPS, pentru a fi gasita mai usor intrarea in traseu… (intrare marcata si cu o mica placuta QR-code, la capatul unui grohotis, de la baza unui culuar cu destula vegetatie -actualmente curatat bine, preponderent datorita numarului mare de turisti trecuti pe acolo !!!-).

Mentionam suplimentar, faptul ca, pe parcursul ascensiunii, in stanga, vom avea mai mereu linia de gujoane din traseul “Trandafiru Salbatic” (un traseu de catarare… poate aveti noroc de poze spectaculoase cu o eventuala echipa de cataratori…).

Traseului de VIA FERRATA, noi ii zicem “Mocanita din Hornu Trandafirului”, desi, NU avem in nici un caz pretentia ca aceasta sa fie denumirea consacrata (ii zice fiecare cum doreste).

Contributia materiala in realizarea traseului, apartine exclusiv de Salvamont Bihor, Clubul nostru avand doar un aport in munca la materializarea proiectului (si la trasarea proiectului am mai venit cu ceva idei, -dar cam atat- ).

Uram ” temerarilor “ ascensiune frumoasa si in deplina siguranta , Atentie deosebita la echipamentul specific de via ferrata !!! –NU cu improvizatii– ; facorul de cadere la astfel de trasee ajunge la 4-5 !!!…gasesti pe blog un articol ce explica de ce astfel de factor de cadere este deosebit de periculos, daca echipamentul nu poate absorbi astfel de socuri !

(ATENTIE : echipamentul de catarare, respectiv lonja/zelbul, in nici un caz NU sunt adecvate pentru astfel de solicitari !!!!!).

 

Hornu Trandafirului  (jos, pierdut in ceata, Crisul Repede -de unde incepem “urcusul”-)

pe parcursul „urcusului”….

 

caprele locale nu folosesc echipament de siguranta cand pasc pe Hornu Trandafirului (sunt chiar contrariate de „fierataniile” ce „zanganesc” pe noi)

 

 

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns