Am scris nu demult un foileton despre standardele aplicabile la amenajarile de via ferrata (4 episoade).
Analiza a plecat de la :
„Recommendation for the Construction of Kleittersteigs (also known as Via Ferrata) ; producet by the „German Alpine Club” and the „Austrian Board of Mountain Safety” – 2008
(il gasiti pe internet)
si am incercat sa faca o adaptare la standardele si la legislatia din Romania.
Acest material, foarte detaliat, se regaseste reflectat foarte bine si in cele 24 de pagini (din care doar 16 pagini tehnice) din noul standard
EN 16869 / 2017
si care pana in mai 2018 va trebui sa devina (inca NU a devenit) standard romanesc, adica
SR EN 16869 / 2018 ! ; pentru ca :
European Standard EN 16869 /2017 specifies design, inspection, and maintenance requirements applicable to a Via Ferrata.
This European Standard shall be given the status of a national standard, either by publication of an identical text or by endorsement, AT THE LATEST BY May 2018, and conflicting national standards shall be withdrawn at latest by May 2018.
Responsible committee :
“Sports, Playground and other Recreational Equipment- Mountaineering Equipment”
Responsible Committee Secretary : Mr. Mathew Marshall (BSI)
Adica ?
Viitoarele trasee de via ferrata (de dupa mai 2018), pentru a conferi incredere clientului, este bine sa se alinieze la aceste prevederi.
Repet (din nou) : STANDARDELE NU SUNT OBLIGATORII !!! Ele sunt recomandari de buna practica !
PLECAND DE LA STANDARDE, ANUMITE INSTITUTII ALE STATULUI ABILITATE, pot recurge la o LEGISLATIE SPECIFICA (cumar fi ISCIR, de exemplu, care s-ar putea implica in „omologare”, dar nu este cazul, din lipsa de legislatie specifica !!!)…
In concluzie : bineinteles ca e de preferat sa fie aplicate recomandarile din standarde…
DOAR CA : una e pe hartie (hartia suporta orice) si alta e CONCRET pe munte (cand NU EXISTA alta sansa decat sa scoti MAXIMUM din ce ofera natura in mod atat de divers, aleatoriu si NESTANDARDIZABIL)… „teoria ca teoria, dar practica ne omoara”…(proverb vetust ?…nu! de aia standardul nu e lege, si care nu se discuta, ci, doar o recomadare, si care se… adapteaza).
Sa mai fac o remarca (tehnica) din standard (ca sa vedeti cum o dau si ei „cotita” !!!) :
„Terms and definitions :
Via Ferrata : route, generally on rocky terrain, consisting of a fixed climbing installation including a safety line where… the user is not supervised.”
Adica,… daca pui la baza un afis cu : ACCESUL INTERZIS FARA GHID !” s-a rezolvat toata problema tehnica a constructiei traseului !
(„interesul poarta fesul”… cum s-ar „traduce” chestiunea).
PS :
Standardele sunt de regula destinate (pentru a conferi incredere consumatorului) cu precadere PRODUCTIEI DE SERIE !!! Tot stiinta standardelor (faimosul ISO) spune ca mai exista si alte metode de a conferi incredere in cazul : cerecetarii stiintifice, creatiei artistice si … PRODUCTIEI UNICAT !! (va roog sa retineti acest aspect DISTINCT !).
ORI : fiecare traseu de munte (inclusiv de via ferrata) este UN UNICAT !!
Din acest motiv , consider ca acest standard este… usor „fortat” (ca structura de ansamblu) si ca, e „voit ” lax (fata de multitudinea de standarde „componente” la care face trimitere), tocmai pentru a-l face „aplicabil”… lax si NU RIGID ! (ar fi un document „mort din fasa” in alte circumstante… adica fara posibilitati de ADAPTARE specifica, adica CAZ CU CAZ !!!)
Dar, fenomenul „via ferrata” a capatat o asa amploare, incat unele „capete… rigide” (nu chiar „patrate”) au invocat neaparat existenta unui standard (cam… lax).
Ca o concuzie (desprinsa din standardul respectiv) :
- In caz de cadere, carabinierele trebuie sa „curga ” liber pe cablu (sa nu atinga peretele !!)
- In punctul de oprire a caderii carabinierele trebuiesc sa sufere strict doar un efort de alungire (nicidecum de indoire peste o proeminenta -ancora de exemplu-).
- Poate ca s-ar mai putea adauga faptul ca partea de constructie aferenta inaintarii nu trebuie sa interfere cu partea de constructie destinata asigurarii.
In rest, nu cred ca standardul ar putea deveni o bariera de netrecut.