Constructie cu bucluc intr-o poza cu bucluc

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fosa din  Pisa

Constructie cu bucluc – De data asta fara a fi scoasa din context…. ci doar din gradina familiei

Iata o constructie care s-a surpat dupa nici 3 ani  ! (construita de un destul de vocal alpinist –chiar si industrial-…cu unele “aprecieri” la traseele din Vad…).

Haideti sa analizam o scurta antiteza in paralel :

1.) O constructie se face contra cost si implica o raspundere reglementata (chiar standardizata). Legea 10/1995 privind Calitatea in Constructii, stipuleaza clar rapunderile constructorului, penalitatile putand merge pana la privare de libertate !!!  Iar standardele conexe legii, impun reguli obligatorii in constructii…

2.) Un traseu de alpinism se face  gratis (din placere sau din pasiune) si NU implica nici o raspundere  (!!!), neconstituind un aspect reglementat ! Doar daca, pe el se desfasoara activitati organizate/reglementate/de grup , sau sevicii de ghid (contra cost…) si NUMAI pe durata acestor activitati (nu si in afara lor !) . In plus, UIAA  emite doar recomandari  VOLUNTARE, in interiorul unui grup de membrii, fara nici macar capacitate de standard (o spune chiar UIAA !), cu atat mai putin cu putere de Lege !! (Australia, de exemplu, nici  nu le recunoaste !?!- si nu e vorba de Andora-).

Si uite asa, unde e reglementat si exista lege, avem ignoranta totala; iar unde nu e nimic reglementat, impunem legea “asa vor muschii nostril”….(toate sunt pe dos in tara  asta ?…)

Pentru ca, de aici ,pot rezulta doua intrebari de bun simt, la care raspunde fiecare cum poate (de preferat  fiecare in sinea lui !)  :

1.) Cati mari mesteri  Manole din alpinism (eventual industrial) au cea mai vaga idee despre rezistenta materialelor ?

2.) Cati mari militieni (alpini) realizeaza faptul ca UIIA nu poate constitui in nici un caz, un bulan in mana lor (iar facultatea de Drept nu se mai face ca pe vremea militienilor) ?

Asadar, doua analize si doua intrebari , pentru ca, de multe ori, cele doua planuri se suprapun in aceiasi persoana/grup – sau in peronaje apropiate/duale-)….

EX  LIBRIS !

P.S. :  Stiti cum traduce un filolog sintagma tehnica „moment de incovoiere” ?… Raspuns : „clipa de indoiala”….!?!? (iar miltienii rad de 3 ori la un banc : cand il spui, cand il explici si cand in sfarsit,  il inteleg)

SIC  COGITO !

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns