Inchizitia Muntelui

 

 

Am fost a treia oara acuzat ca am “furat” un traseu (cata nerusinare….  pentru mine, evident).

Prima data, e tare demult, si nu se mai pune.

Pentru a doua oara, am scris un decalog referitor la traseul Ciresu Salbatic.

Acum iata ca si traseul Drumu Incasilor e “revendicat”. Adica cineva a avut idea traseului, mi-ar fi…  expus-o mie (sincer nu imi aduc aminte, dar mizez pe circumstante atenuante , deh, varsta…), iar acum, respectivul invoca faptul ca (la valoarea lui !), ar fi mult mai indreptatit sa-l revendice, pentru ca,  ar fi “rusinos” (sic ! –cata “modestie”…-) ca eu sa reprezint acest traseu (tinand cont de performantele de care as fi in stare, comparativ cu cele ale distinsului “procuror”)…

Asadar !

Prima data, traseul Ciresu Salbatic mi-a fost imputat efectiv ca fiind “furat” pentru cei 8-10 m din lungimea 4 (din 5, cate sunt in total) in care am gasit  cateva pitoane vechi (si pe care le-am lasat acolo!).

Totodata, am fost acuzat (de data asta) doar de “plagiat” si pentru traseul (pereche) Anonimus (desi am gasit si aici doua pitoane vechi in lundimea 5, din 7 in total –sunt acolo-);  in sensul ca : altcineva ar fi avut o alta viziune (si un alt proiect), dar pana sa-l puna in practica, m-am trezit eu sa i-o iau inainte, evident printr-o realizare infinit mai proasta decat ar fi realizat vizionarul avangardist (cu 30 de ani in urma !?!)…

Acum despre traseul Drumu Incasilor :

De pe centralizatorul de trasee CASSIO Montana, SAU, scanand QR cod-ul de la baza traseului (!?!), puteti afla (inclusiv “ inchizitorul Papa Inocentiu al III-lea” !), urmatoarele INFORMATII deosebit de utile :

  1. Autorii nu considera traseul ca traseu alpin, ci, ca traseu de escalada ! (chiar daca are 3 lungimi intinse); acesta avand, inclusiv posibilitate (amenajata) de rapel pana la baza traseului (deci nici macar nu trebuiesc pantofi de schimb pentru coborare prin padure)
  2. Traseul a fost amenajat de sus in jos, deci, in afara ETICII ALPINE (respectiv, dupa regulile sportive ale escaladei… )
  3. Ulterior, s-au adaugat pe ACEIASI LINIE de traseu, doua asigurari suplimentare, pentru a micsora distanta dintre asigurari la cei aproximativ 2 m, cat e (relativ) standard in escalada (NU si in ALPINISM !)
  4. Personal am parcurs cap traseul la amenajare (DE SUS IN JOS), stabilind linia si punctele de asigurare (c-asa-i in … escalada), iar ulterior (de jos in sus), doar secund.

Punctul 4, a fost obsesia domnului “procuror” (sofist in propria “instanta”); si, prin care, probabil, dorea sa demonstreze, ca nu sunt demn de acest traseu (de acest perete, de acesta  zona, de acesta regiune….), si cum, probabil, mai degraba ar fi fost, neaparat doar domnia sa (?!?)….

Ii reamintesc distinsului “inchizitor” faptul ca 20 de ani, clubul CASSIO Montana (in care l-am invitat sa intre, dar a declinat oferta, care poate era… ridicola), clubul deci, a organizat Alpiniada de la Vad in acest interval (1984-2004). Ca o paranteza, si pentru asta am primit reprosuri, cum ca as fi monopolizat organizarea (adica n-am impartit banii clubului cu altii, din afara clubului….). Si iata ca, la jubileul celei mai vechi Alpiniade din tara (50 de editii in 2004), am invitat public sa continuie cineva traditia (si…. Cineva ?  Ceva?….).

Deci in acest rastimp, trebuia sa amenajam trasee noi de escalada, in fiecare an (PENTRU CONCURS, nu pentru mine, domnule “procuror”!). Estimand nivelul participantilor, trebuia sa pregatim trasee pe masura. Si cele mai multe trasee (cu regret pentru domnia voastra) imi apartin… asta e.

A trebuit sa ma gandesc (functie de participant) inclusiv la superfinale “tari”, ca sa pot decela si decerna premiile individuale (si au fost NU doar diplome !).  Traseele au fost facute de sus in jos, si, multe depaseau net ce as fi putut eu catara (chiar si secund). ASA E LA ESCALADA ! Si subliniez ca in toti acesti ani (afirmatia e publica !), nu am primit reclamatii/contestatii de la participanti (si au fost si vedete adevarate !!!). Totul a decurs in deplin consens si in armonie , as zice chiar peste nivel de prozaica prietenie.

Pai dupa “dosarul” domnului “procuror”, ar fi insemnat sa nu pot invita la cupa decat sportivi sub nivelul meu, SAU, sa platesc super-vedete pentru aceasta faza de organizare; ori atunci :

  1. diminuam numarul sportivilor de valoare ce ar fi putut participa (traseele in concurs sunt la prima vedere, nu incercate déjà)
  2. externalizam banii si activitatea clubului (ceea ce e un non sens managerial – multumim de sfat-)

AMENAJATOR DE TRASEE e una , iar CONCURENT e alta…. IAR ALPINIST, e complet altceva (in primul rand nu e un clasament intre oameni…. Nu exista campion mondial la asa ceva –la escalada, exista-).

(De bine, de rau, cu ochiul si cu mintea am compensat ceea ce nu mai pot muschii…)

Doar ca, evident se vor gasi UNII, sa zica ca ei, ar fi facut treaba mult mai bine (?!?).

Onorata “instanta”, in cazul asta am si eu, O singura intrebare (una singura…) :

V-A  OPRIT  CINEVA  ?

Atat ! Si ma opresc, pentru ca am pierdut suficient de mult timp sa combat o constructie “juridica” izvorata dintr-o  bogatie de neuroni, dar, cu sinapse nefaste ….

Noapte buna, sfanta INCHIZITIE…. (va urez de la… Moscopole –si asta va amintiti, nu-i asa ?-).

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns