Foileton TOPO nr. 10 : Peretele Atlantida

PERETELE  ATLANTIDA (spituri)

Zona : Vad, malul stang (peste Cris de Stadion)

 

Un perete mai greu de gasit (la fel ca si Atlantida), desi, vizibil pe dreapta, la intrarea in defileu, dinspre sat. Accesul ar fi mult mai facil urmand vechiul pod de la cariera (dar care are un tronson surpat). Deci, daca nu vreti sa va udati un pic, trebuie (trebuia) sa ajungeti pana la Cabana, de unde sa va intoarceti pe malul Crisului, pe poteci de capre si prin vegetatie deasa, pana dibuiti peretele (cam mare ocolul….). Nota : recent s-a facut un nou pod, langa cel surpat (ceva mai in amonte), de la fosta cariera ! (deci, ati scapat de ocol….).

Stanca e destul de friabila (mai ales pe centrul peretelui), si, cum parcurgerea traseelor e destul de rara, evident acestea nu sunt curatate. Traseele in schimb, nu sunt foarte dificile (Vadul are in principal trasee ”tari”), asa ca, poate merita efortul de a vizita peretele (plus ca in mica grota din dreapta peretelui, se poate innopta foarte comod si sigur (chiar curat –fara capuse-).

Peretele a fost pregatit in ideea traseelor  de calificare pentru  Alpiniada din 1995, dar vremea rea (poteca de acces devenise un veritabil luuuuuung patinoar), a facut ca aceste trasee sa nu fie folosite cu acel prilej (unele echipe le-au folosit totusi, in afara de concurs).

Peretele are 40…50 m (depinzand de locul in care te afli pe desfasurarea peretelui).

Gujoanele sunt destul de vechi, dar inca relativ sigure (si oricum, suficient de dese). Peste cativa ani, ar trebui poate totusi reamenajata zona ; mai ales daca (acum, dupa ce s-a refacut podul),  se si construieste un camping in zona . Am vazut ceva proiecte in acest sens…. inclusiv poteca spre Cabana, va fi (este deja !)  mutata de pe marginea caii ferate(!), pe celalalt mal al Crisului…. Oricum, daca (IN SFARSIT) se va dubla si se va electrifica calea ferata, unele trasee de pe malul drept vor avea masiv de suferit (pana la desfiintare), si implicit, malul stang va capata o alta pondere (pentru catarare si turism).

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Atlantida (in completarea hartii desenate).

NR. DENUMIRE AUTORI/AN dificultate Stare traseu
1 Paducelu Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

6+

(40 m)

Gujoane ceva mai vechi
2 Zmeurica Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

7-

(35 m)

Gujoane ceva mai vechi
3 Mura Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

7+

(35 m)

Gujoane ceva mai vechi
4 Fraguta Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

6-

(40 m)

Gujoane ceva mai vechi

LEGENDA PDF

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns