Foileton TOPO nr. 11 : Peretele Claia Mica

PERETELE  CLAIA MICA (gujoane)

Zona : Vad, malul drept (aproape de Stadion)

Un perete destul de curat si foarte usor accesibil, dar, in mare pericol datorita “Ministerului Marilor Proiecte”, care (o data si o data), tot o sa aprobe dublarea ai electrificarea caii ferate Cluj-Oradea… Atunci, intreaga stanca sigur va fi dinamitata (si traseele vor deveni niste biete foste “linii virtuale”, vorba unui “prieten”)… Jalea va fi mai mare la Stanu Stupului, unde vor disparea(cu acelasi prilej), trasee cu traditie alpina in zona Vadului !!! Dar, pana atunci, sa mai profitam de ceea ce inca mai avem…

Stanca e destul de sanatoasa, iar pitonarea a fost facuta in genul traseelor amenajate de monitorii francezi la Sinaia (adica doua lungimi scurte, ale caror lungimi insumate se apropie de 40 m) ;  top-urile fiind dublate, si, obligatoriu prevazute cu inel (speram ca nu au mai fost schimbate, dupa vrerea muschilor “Unora”, fara sa vorbeasca macar, de pe piedestalul “Lor”, cu autorii traseului…).

Peretele a fost pregatit in ideea traseelor  de finala si superfinala, pentru  Alpiniada din 1994 (prilej cu care, Tzogo  le-a facut “top”, pe ambele).  Chiar aproape in varf, la amenajarea traseelor, am starnit un cuib de tauni, care m-au muscat bine de cap (cred ca de atunci mi se trage…). Ulterior nu i-am mai vazut prin zona (nici macar la concurs), dar putina precautie nu strica… (deh, nu toti suntem la fel de “tari de cap” !).

Peretele are 35 m (in general, pe toata desfasurarea lui). Pe lateral stanga (pe peretele din padurice), au mai aparut ulterior si alte trasee ( ma tem ca toate vor fi “electrificate” de CFR…).

Coborirea se poate face in rapel (fractionat), sau, se poate cabori spre stanga, prin padure.

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Claia Mica (in completarea hartii desenate).

NR. DENUMIRE AUTORI/AN dificultate Stare traseu
1 Thien Shan Pauta Adrian, Solosi Stefan, Mihes Dorel

1994

8- (17 m)

si

7+ (18 m)

Gujoane bune
2 Cordiliera Blanca Pauta Adrian, Solosi Stefan, Mihes Dorel

1994

7+ (17 m)

si

8 (18 m)

Gujoane bune

 

LEGENDA PDF

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns