Foileton TOPO nr. 12 : Peretele Iepurasului

PERETELE  IEPURASULUI (unele cu spituri, altele cu pitoane si gujoane)

Zona : Suncuius, Valea Misidului (la 15-20 min de varsarea in Cris)

 

De la podul suspendat ce trece Crisul catre Valea Misidului, nu facem decat aproximativ 20 de minute in susul vaii, pana gasim pe stanga peretele “ cu animalute” (imediat dupa “marele bolovan”, unde treci apa spre dreapta, ca sa treci de indata, inapoi spre stanga).

O zona pitoreasca, putin mai izolata, dar merita o plimbare pe frumoasa Vale a Misidului. Traseele sunt de doua capegorii : 5 trasee clasice, pe pitoane (cam furate) si suplimentate (recent) cu gujoane, trasee care sunt completate (intercalat) de 4 (adica 3) trasee pe spituri (unul din traseele pe sapituri a fost total napadit de vegetatie si in plus prizele sunt excesiv de friabile pentru escalada, asa ca a fost dezafectat cu prilejul reamenajarii zonei).

Traseele clasice, sunt destul de usoare, in stare buna (mici zone friabile sau  cu ceva vegetatie) , excelente pentru incepatori (Razvan Mosoiu, a parcurs “Urechile Iepurasului” la varsta de 6 ani  –primul lui traseu legat in coarda- ). Sau, aceste trasee (omologate FRTA !), pot constitui un excelent antrenament de inceput de sezon, daca le faci “legate”, toate cinci, unul dupa altul (se cumuleaza totusi, peste 5 lungimi de catarare, placuta…..). Estimam ca traseele clasice se pot face “la liber”, chiar daca pentru cateva pasaje, e posibil sa se recurga si la metode de catarare artificiala (“mecanica”), pentru a nu “forta gradul” (depinde de pregatirea fiecaruia).

Traseele pe spituri, sunt mai ”tari”, au evidenta tenta de escalada de dificultate, si implicit, au alta menire (pentru alte gusturi). Starea spiturilor este acceptabila ( DAR, poate ca totusi o reamenajare ar fi nimerita);  pitonarea este totusi suficient de “deasa”(si evita astfel factori mari de cadere). Salvamontul chiar ne-a propus reamenajarea lor… (le dorim mult succes !!!).

Zona are orientare vestica, asa ca, fata de majoritatea peretilor de catarat din zona (care au  aproape toti orientare sudica) face ca zona sa fie mult mai prietenoasa in perioada de canicula (plus ca, o baie in Misid, e mereu la… doi pasi).

Zona e potrivita pentru scoli, tabere, reuniuni alpine, poienile de pe lunca de la baza peretelui fiind deosebit de primitoare. Apa Misidului e relativ potabila (depinde de precipitatiile din zona), dar e preferabil sa fie fiarta. Ca discomfort, in zonele prafoase mai exista capuse. Iar in padure (si chiar in pereti !) se pot intalni imense cuiburi de furnici (atentie unde lasati mancarea). Mai intalniti si serpisori, dar nu va speriati (sunt… “pasnici”).

Peretele are (pe verticala) 55 m (in stanga lui), scazand (strict pe verticala) la 35m ( in dreapta , la creasta de la ”Urechi”). DAR ! Pentru a putea fi facute dintr-o singura lungime (fara o fractionare la mijloc), e bine sa aveti coarda de 60 m !!!. Traseele (pe linia lor) sunt chiar lungi !

Pentru toate traseele clasice : Finalul NU e in perete (ca la escalada) ci pe primul prag cat de cat comod (dupa iesirea din perete) . AICI veti gasi inclusiv piton de rapel (pentru cei ce refuza obstinent coborarea spre dreapta, prin padure). Totul e sa aveti corzi suficient de lungi ! (pentru a NU recurge la improvizatii !!!…………………..).

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Iepurasului (in completarea hartii desenate).

 

NR. DENUMIRE AUTORI/AN/(obs.) dificultate Stare traseu
1 Balconu  Veveritelor Pauta Adrian, Csabi “Eger”

1987 (prima lungime se poate face combinat  “la mobile” !!!…)

3 B / 6+

(2 l.c./ 40 m + 25 m)

Reamenajat pe pitoane si gujoane
2 Spit 1 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

8-

(40 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
3 Spit 2 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

8-

(40 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
4 Cameleonu Pauta Adrian, Borordan Teodor

1986 (actualmente, finalul este putin “modificat” fata de original, deci, un pic mai “tare” !!!)

3 B / 6+++

(60 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane
5 Spit 3 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

7+

(40 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
6 Traseu cu        Furnici Pauta Adrian, Borordan Teodor

1986

3 A / 6+

(55 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane

 

7 Spit 4 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997… in prezent DEZAFECTAT !

Peretele in partea de jos a fost acoperit complet de iedera si vegetatie si in general are prize prea friabile pe parcursul sau

 

(35 m)

Dezafectat cu prilejul reamenajarii zonei !
8 Urechile Iepurasului Pauta Adrian, Iuhasz Robert

1985 (iedera ar trebui, periodic, curatata in partea de jos !!!)

2 A / 4+

(50 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane
9 Creasta   Elefantului Pauta Adrian, Iuhasz Robert

1985 (iedera ar trebui, periodic, curatata in partea de jos !!!)

2 B / 5+

(45 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane

 

LEGENDA PDF

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns