Foileton TOPO nr.14 : Peretele Nostradamus

PERETELE  NOSTRADAMUS (gujoane)

Zona : Suncuius, Valea Misidului (la varsare in Cris)

Un perete frumos, de orientare Nordica (deci ferit de canicula), cu stanca sanatoasa, si care, nu se uda de la prima ploaie (doar daca ploua zile la rand). A fost pitonat si reamenajat pentru doua Alpiniade (1997 si 2004). In 2004 a fost  ultima Alpiniada organizata de CASSIO Montana, si, am prezis (precum Nostradamus) ca nu va mai avea loc curand o alta Alpiniada (noi retragandu-ne). Dupa 10 ani, CAR a facut la Peretele Gri, prima reuniune de catarare, si care, rupe in sfarsit profetia (mult succes in continuare ! dar…parca nu continua , din pacate…).

Cu mare suparare, constatam ca mai dispar urechi de la spituri. Ne propunem nu doar sa completam (cat de curand) eventualele lipsuri, dar, si sa  LIPIM inelele gujoanelor ! (greu cu respectul si cultura…).

Peretele are 50 m (in stanga lui), scazand la 40 m (in dreapta sa).

Peretele a fost pitonat asa cum am vazut ca au facut monitorii francezi la Sinaia : 2 lungimi de 20 m, cu regrupare intermediara la mijloc. La alpiniade, au fost amenajate ca trasee de 40 m; si s-au facut top, la prima vedere (toate). Deci se poate ! Din pacate, n-am mai prea vazut si pe altii, incercand pana sus (si nu doar pana la jumatate). Sa zicem ca depinde de gusturi…

Pentru coborare, se poate face rapel fractionat (folosind regruparea intermediara), sau, se ocoleste prin spatele tancului (la inceput spre stanga si apoi, complet spre dreapta). Pe peretele din spate, de pe o brana superioara, se poate ajunge, urcand un valcel cu 4-5 spituri (Traseul ‘Strumpfi”), pana pe creasta (pentru a monta o mansa directa, de exemplu….). Culegatorii de urechi, probabil de acolo fac rapel peste perete (ATENTIE ca LE-AM LIPIT!).

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Nostradamus (in completarea hartii desenate).

NR. DENUMIRE AUTORI/AN dificultate Stare traseu
1 Alpi Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian

1997

7+  (20 m)

si

8-  (20 m)

Gujoane (relativ complete)
2 Pirinei Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian

1997

8+  (20 m)

si

8-  (20 m)

Gujoane (relativ complete)
3 Caucaz Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian

1997

8  (20 m)

si

8  (20 m)

Gujoane (relativ complete)
4 Carpati Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian

1997

6-  (20 m)

si

8-  (20 m)

Gujoane (relativ complete)

LEGENDA PDF

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns