Traseul ZBURATORU ( 5A/8-(7-) –omologat-…)
Zona : Vad, Peretii Mari, Zona ruinei de la Vama Sarii
FINAL de POVESTE :
La subsol (*) , cei interesati gasesc povestea pitonarilor din zona (cu meandre tare incalcite).
Pentru cei ce doresc doar sa stie ce gasesc ACUM in zona (si cum pot parcurge traseele clar redefinite), iata informatiile :
Traseul Zburatoru (reactivat) :
Autori : Pauta Adrian, Tamas Benedek, Hajner Ioan -1988
Reamenajat : Pauta Adrian , Pinter Istvan – 2017
L1 (comun cu traseul Fragilor) : Pornim aproape din apa , depinde de cat de mare e lacul de la baza. Putin mai la dreapta (4-5 m) se afla vechea intrare din traseul Casa Zmeului, mutata intre timp, la reamenajare, mult mai la drepta (s-a facut astfel loc si pentru traseul omolog de Via Ferrata !). Primi pasi sunt destul de surplombanti, apoi o fisura ne duce langa o nisa, desupra careia trecem o fata si apoi inca o surplomba, ca mai departe, sa ne angajam intr-un diedru inclinat usor spre stanga, ce ne scoate pe o brana mare, langa un mic tanc, si unde regrupam comod. Ceva mai in dreapta trece linia de via ferrata. Putin mai in dreapta, dar pe aceeasi brana, se afla vechea regrupare (dinaintea reamenajarii) din traseul Casa Zmeului (azi, regruparea folosita de traseul Casa Zmeului, e si mai in dreapta, chiar pe creasta).
SAU, L1 (comun cu traseul Casa Zmeului –varianta ceva mai usoara-) :
Traseul porneste din stanga Grotei de la Casa Zmeului (comun cu CaleaTibetana, care insa este orientat spre dreapta; ori noi, mergem spre stanga, spre ruinele istorice). Se urca cativa metri pe un prag, si apoi, deviem mult spre stanga (spre dreapta pleaca Calea Tibetana); dupa care, continuam oblic ascendant pe un culuar, ajungand pe tavanul ruinelor istorice de la Vama Sarii. Aici se poate regrupa sau se poate continua, facand o lungime intinsa (depinde de cat de usor vine coarda, si de cum “simte”secundul manevrele capului de coarda –pentru ca se pierde contactul vizual-). De deasupra ruinelor, pornim cu grija pe o fata usor surplombata, si, prindem un diedru oblic stanga, bine surplombat (si aparent friabil), dar, cu suficiente prize pentru a gasi solutii frumoase de escalada. Spre final, diedrul se deschide, devenind o fata usor surplombata (o zona ceva mai delicata), pe care o depasim pe prize destul de mici (atentie sa nu se rupa); dupa care, regrupam pe un pragulet destul de inghesuit (in stanga crestei se vede traseul de via ferrata omolog).
L2 ( comun cu traseul Fragilor) : Traversam cativa metri pe brana spre dreapta si ne angajam pe un diedru arcuit usor spre stanga, dupa care prindem un diedru clar, cu pasaje surplombate insiruite, pana sub un mic tavan, de langa creasta, pe care il depasim prin stanga lui. In continuare, dificultatea peretelui scade si iesim pe un mic tanc de pe creasta, in drepta caruia regrupam pe o brana comoda. De aici, merge descendent spre dreapta (in tiroliana) traseul Zburatoru, iar drept in sus, lungimea scurta de iesire comuna pentru traseele Fragilor si Casa Zmeului (daca nu vrem tiroliana).
SAU, L2 ( comun cu traseul Casa Zmeului –varianta ceva mai usoara-) :
Continuam ascendent cativa metri, dupa care, deviem ascendent dreapta, pe mici praguri (unele inierbate), pana iesim pe creasta (orientata spre stanga). Pe creasta, dificultatea scade evident (doar ca e o creasta foarte ascutita), si, dupa cativa metri orientati oblic stanga, putem regrupa (iarasi, depinde de cum “ vine “ coarda), pe un prag cazut , sau, putem continua, tot pe creasta (pana pe o brana). Continuam asadar tot pe creasta, linia fiind tot mai cazuta (apare si iarba tot mai mult), iar din stanga vine traseul omolog de via ferrata, si care, traverseaza creasta noastra de la stanga spre dreapta (coborand prin vegetatie in valcel). Noi continuam ascendent si inainte, pana ce ajungem pe o brana comoda, langa o mica grota/nisa. Aici vine din stanga-jos (din perete), linia de pitoane din Fragilor si care, regrupeaza in acelasi loc. Iar spre dreapta , porneste descendent tiroliana (partea speciala din traseul Zburatoru). Drept in sus, pe deasupra micii grote si usor spre stanga, este iesirea comuna din Fragilor si Casa Zmeului (daca nu vrem tiroliana).
L3 (tiroliana) : de sub brana pe care am regrupat, se despride descendent , peste valcel (si peste via ferrata !) cablul pe care montand o ROLA de scripete (NU cu improvizatii !! ), putem “zbura” 30 m, pana la baza peretelui de vizavi, unde regrupam pe un prag ce se intinde spre stanga.
Nota : de pe acest prag, spre stanga (deci inapoi) exista o linie de pitoane (usurica, cam pe pragulete), si pe care, catarand, ne putem intoarce la punctul de lansare in tiroliana. Deci, daca nu vrem sa iesim prin Calea Tibetana (cum se explica mai jos in L4, L5), putem (dupa ce ne-am intors la punctul de lansare), sa iesim drept in sus, in continuare pe creasta din Casa Zmeului (25 m usori). Am facut astfel Casa Zmeului cu tiroliana inclusa, dar nu Zburatoru ! (ci o varianta cu mult mai usoara).
L4 (comun cu traseul Calea Tibetana) :
In continuare, dificultatea nu este foarte mare; continuam aproximativ pe creasta pintenului (1-2 metri mai in stanga fata de creasta matematica), trecem cateva mici fete surplombate, dar cu prize bune, dupa care, peretele cade treptat, si, ajungem fara probleme pe un mic prag, unde regrupam.
L5 (comun cu traseul Calea Tibetana) :
Continuam relativ lejer pe creasta pintenului, mai mult pe stanga acesteia (observam ca, la 1-2 metri in dreapta crestei matematice, apar pitoanele din traseul Drumu Incasilor, si care, regrupeaza comun cu noi, pe varful pintenului). Fara sa mai apara probleme deosebite, regrupam pe pinten.
Coborarea :
La fel ca si in cazul traseului Drumu Incasilor, putem cobori spre stanga pe marcaj prin padure, sau, daca avem o coarda geamana de 60 de metri, putem sa facem un dublu rapel de 55 m ( atentie : ultimii 40 de metri sunt complet suspendati, adica nu se atinge peretele – deci atentie la corzi, sa nu se incurce !!-). Putem astfel cobori, direct la baza Grotei de la Casa Zmeului .
(vezi foto, topo actualizat, eventual si hartile celor 3 trasee ce compun traseul combinat)
Via Ferrata “Casa Zmeului”
Traseul “inghite”(ca orice “zmeu” adevarat), prima varianta a traseului de alpinism Casa Zmeului (mutat intre timp ceva mai la dreapta, dupa ruina istorica) si se “impleteste” destul de “strans” cu traseul de alpinism Zburatorul (toate cu acordul nemijlocit al celor ce au realizat premierele traseelor). Contributia materiala la via ferrata a fost a Salvamontului, noi venind cu proiectul si cu ceva munca. Deasemenea este utila sectiunea de GPS (activata de noi -pentru gasirea traseului-).
Traseul are o diferenta de nivel de 120 m si o lungime de cablu de 180 m (incluzand un pod suspendat de 30 m).
In prima parte, traseul trece foarte aproape , prin stanga ruinei istorice de la Vama Sarii (aviz fotografilor). Deasemenea podul suspendat va oferi si el privelisti deosebite asupra defileului.
Prima parte (de aprox. 70 m) de perete compact din fostul traseu de alpinism, este destul de dificila si de solicitanta (are chiar zone surplombate). Apoi,se trece creasta si ne “afundam” in Valcelul Junglei, prindem o mica creasta (sub tiroliana din Zburatoru… din nou poze inedite) si ajunge la baza unui pinten. Pintenul are la inceput ceva zone surplombate, se trece de un tei frumos agatat de perete, dupa care traverseaza la drepta la podul suspendat. Dupa pod, mai urmeaza un pinten de final si se iese in padure (in cel mai inalt punct al defileului, la poteca marcata).
Coborare :
Spre stanga prin padure pe marcaj.
(vezi foto, topo actualizat)
*Poveste (de subsol) :
O intreaga poveste, foarte complicata si sinuoasa in evolutia ei…
A fost un traseu numit Vama Sarii si facut de Rubi Hajner (parca prin 1983), care pornea pe o portiune excesiv de friabila, pe fata din dreapta grotei de la Casa Zmeului, apoi traversa la stanga pe deasupra pesterii, pe o portiune spalata si cazuta, cu pitoane rare, dupa care, prindea niste praguri oblic spre stanga , pentru ca apoi, sa urmeze linia pintenului ce scotea traseul in padure, pe platou.
Traseul a fost propus pentru omologare, in acest scop fiind introdus la o Alpiniada, si parcurs (partial) de o echipa din Bucuresti, care se retrage din traseu (criticand aspru securitatea traseului in prima lui parte si propunand depitonarea lui). In scurt timp, prima lungime a ramas fara pitoane (banuim ca a fost depitonata din motive de siguranta).
Apoi, Tomi Benedek a pitonat traseul Fragilor (in memoria fratelui sau). Dupa doua lungimi, traseul Fragilor, iese oblic spre stanga pe niste praguri inierbate si expuse (fara pitoane de asigurare si cam periculoase pe ploaie). Asa ca in 1988, Adrian Pauta si Tomi Benedek, au montat un cablu de otel, intins cu un tendor de 2 metri , iar pe cablu, era montata o rola (trasa cu o cordelina). Adica, o tiroliana fixa de 20-25 m, intre tancul unde se afla R2 din Fragilor, si brana aflata peste Valcelu Junglei (din perete). Adica, acolo unde se afla fosta R2 (R1?) din Vama Sarii (intre timp, primele lungimi din acest traseu fiind dezafectate…nu stim daca mai se gasesc 4-5 pitoane vechi ramase in perete).
De pe acesta brana , urmarind linia pintenului, se iese in platou, pintenul mai avand pitoane, ici si colo (din vechiul traseu Vama Sarii) ; prin curatare si reamenajare, au rezultat doua lungimi (ceva mai scurte), ce scot traseul pe pinten (iar de acolo, in padure).
Si astfel a ajuns sa fie omologat FRTA , cu gradul 5A, traseul Zburatoru de 5 lugimi de coarda : doua de catarare in Fragilor, o lungime de tiroliana fixa, si inca 2 lungimi, aproximativ din fostul traseu Vama Sarii. In plus, in 1989 (cand a fostomologat), traseul a fost declarant castigator al Premiului de Frumusete intre premierele alpine pe anul respectiv (iar Infratirea Oradea, club vicecampion, cu cele 6 premeiere omologate in anul respectiv – toate in Peretii Mari, de la Vad-).
Dar, povestea inca nu s-a terminat : dupa nici 3 ani, tiroliana a fost furata (nu se stie daca de sateni, sau si cu ceva contributie alpinistica…). Pentru a supravietui traseul, s-a fortat o lungime (urata si incompatibila cu Premiul de Frumusete) ce traverseaza arcuit descendent spre dreapta, prin vegetatia destul de ostila din valcelul suspendat (Valcelu Junglei). Parcurgerea acestei lungimi, implica dotarea cu o foarfeca de tuns via (sau o mica/mare doza de masochism).
Si, nici acum nu e gata povestea : in anul 2002, Adrian Pauta si Gyorgy Vida, reusesc sa amenajeze (e drept, de sus in jos…) portalul stang al grotei Casa Zmeului, dand o linie mult mai naturala traseului ce iese pe pinten (ultimile 2 lungimi din Zburatoru). Asa a aparut traseul CaleaTibetana, care are prima regrupare, pe brana unde se termina candva tiroliana din Zburatoru, si, continua apoi pe pinten, pana sus pe platou.
Mai mult, tot in anul 2002, Adrian Pauta si Razvan Mosoiu au reamenajat traseul omologat in 1989 , Casa Zmeului, evitand vegetatia excesiva de la plecare. Dupa doua lungimi aproape paralele cu Fragilor, traseul ajunge pe brana (tancul) de unde pleca candva tiroliana. De aici, nu iese spre stanga (pe pragurile inierbate si periculoase pe ploaie), ci mai merge o lungime scurta, drept in sus, pana pe un mic prag (desupra unui pom).
ASADAR :
- Fragilor poate iesi (mult mai sigur) avand ultima lungime (adaugata suplimentar) comuna cu Casa Zmeului
- Fragilor, poate ( eventual) continua dupa R2, la dreapta, descendent “prin balarii”(deci nu prin Casa Zmeului), si apoi, prin CaleaTibetana (resurscitand defunctul traseu Zburatoru)
Dar, sa concluzionam (intr-un final) despre eventualul traseu “ Zburatoru” :
Primele doua lungimi (L1 si L2) le preluam din “Fragilor” (cu schita si descrierea pornita de la Tomi Benedek corelat cu informatiile obtinute de la reamenajatori – vezi sectiunea aferenta de traseu-).
L3 : de pe o brana, langa o mica grota, traseul pleaca usor descendent spre dreapta, la inceput pe praguri inierbate, ca apoi, pe o brana inferioara,sa ne chinuim sa trecem prin tufisuri tot mai dese, pana la o brana situata la baza pintenului de vizavi.
Ultimile 2 lungimi (L4 si L5) sunt cele preluate din descrierea traseului “Calea Tibetana” (vezi sectiunea aferenta de traseu).
Sus pe varful pintenului se intalnesc o gramada de trasee (poate chiar prea multe…), si anume :
-Zburatoru
-CaleaTibetana (…VamaSarii?…nu prea mai exista…)
-El Capitan(el Monstro?)…(nu stim daca este finalizat si cum –poate iese mai la dreapta, nu comun cu Tibetana si Drumu Incasilor-)
-Drumu Incasilor
-Diana (vine din dreapta, pe brane… daca mai e practicabil)
-Grota Zanelor (vine si mai din dreapta, tot pe brane)…samd…
Asadar, sa incercam sa ajungem la o concluzie : si anume, aceea ca urmeaza sa stabiliti si singuri, adica, daca ZBURATORU mai exista sau nu…
Noi, zicem ca deocamdata NU (pana la refacerea tirolienei) ; a fost sacrificat (in lipsa tirolienei furata/vandalizata ) pentru alte 3 trasee , mult mai firesti (ca linie) :
- Fragilor (cu iesre prin Casa Zmeului) ; gujoane
- Casa Zmeului ; spituri
- CaleaTibetana ; gujoane
Iar Vama Sarii este dezafectata (prima lungime nu mai exista de mult).
Daca cineva doreste sa reinvesteasca intr-o noua tiroliana fixa, este binevenit si ii uram succes, in readucerea treseului Zburatoru (veritabil), din nou pe firmament !……. Deci, in fine, o noua varianta :
- Oricum, in zona Vad, este amenajeazata (in stanga Valcelului de Coborare, pe Hornul Trandafirului din Peretele Zanelor) o Via Ferrata (careia noi ii zicem “Mocanita din Hornu Trandafirului”).
Iar acesta (noua) tiroliana, reamenajata, ar completa oferta (mai mult sau mai putin inedita)… ASADAR : prin stanga ruinelor istorice (si a traseului Casa Zmeului) s-ar amenaja o via ferrata, pana pe tancul de plecare in tiroliana, dupa care ar urma spectaculoasa tiroliana, iar de pe brana de la capatul tirolianei, s-ar amenaja in stanga traseului Calea Tibetana, mai prin valcel (si cu un mic pod la final), o iesire, tot de via ferrata, pana in padure pe platou….(de gustibus…).
O schita pentru respectiva (noua) Via Ferrata (sa-i zicem “Zburatoru de la Casa Zmeului”) si pe care ne propunem sa o realizam cat de curand, impreuna cu Salvamontul, ( revitalizand intr-un fel astfel SI defunctul traseu de alpinism Zburatoru), este prezentata intr-un final .
Din punct de vedere tehnic, am avea urmatoarele date referitor la via ferrata :
Diferenta de nivel este de 120 m, cu doua portiuni de traseu (partea inferioara, respectiv cea superioara).
Partea inferioara a traseului are aproximativ 70 m, iar linia partii superioare insumeaza aproximativ inca 60 m de traseu.
Legatura intre cele dpua portiuni se face printr-un traverseu de aproximativ 30 m , SAU, printr-o tiroliana de aproximativ 20 m, de pe un tanc pe altul (peste un valcel aerian).
Iar iainte de iesire din perete (din portiunea superioara a traseului), mai exista un podet aerian (deasupra unui mic valcel din perete) de aproximativ 8 – 10 m.
ATENTIE : pentru parcurgerea tirolienei, este necesar echipamentul specific !
(Daca nu aveti acest echipament, alegeti varianta prin traverseul amenajat mai in stanga tirolienei, pe perete. in catarare obisnuita -de via ferrata-).
Concluzie finala (cu 6 variante) :
- Traseul Fragilor cu iesire prin Casa Zmeului (2+1 lungimi, reamenajate )
- Traseul Casa Zmeului cu iesire comuna cu Fragilor (5 lungimi scurte, reamenajate)
- Traseul Calea Tibetana (3 lungimi lungi, amenajate)
- Traseul Zburatoru , adica, primele 2 lungimi din Fragilor (sau Casa Zmeului ?) + tiroliana + ultimile 2 lungimi din Calea Tibetana (in amenajare)
- Via Ferrata (Zburatoru ) de la Casa Zmeului cu doua variante (ambele in amenajare)
5a. include tiroliana ?? (Zburatoru)
5b. ocoleste (prin stanga) tiroliana
Iar schita pentru traseul (in lucru) de Via Ferrata (“Zburatoru de la Casa Zmeului”) este urmatoarea: