Forma fara fond in Alpinism

Am atasat un articol al unui producator de gujoane si plachete din Italia.

Concluzia (in rezumat) :

Pe plan european nu exista nici un gujon si nici o ancora (mecanica sau chimica) care sa aiba standard de referinta (implicit marcaj CE , EN, UIAA….) in contextul in care acestea urmeaza sa fie FIXATE IN PERETE !!!! (pai ce altceva sa faci cu ele ???).

Prin fixare, aceste componente se inglobeaza intr-un ansamblu general si devin structura, utilaj sau altceva, dar NU MAI SUNT ECHIPAMENT DE SINE STATATOR (pierzandu-si “identitatea” si implicit orice posibilitate de marcare a calitatii/proprietatilor intrinsece/caracteristice).

Si totusi, am vazut pe FB o ancora cu CE dar… DETASABILA !?!?..

Era facuta de speologii cehi, si, se fixa in gaura  rasucind urechea aproximativ 120 gr….dupa care, la trecerea pasajului, se desurubeaza dintr-o singura miscare (si “pleca la purtator”).

Italienii astia si-au facut ei un standard (nearmonizat european), ca sa zica ca au si ei ceva, dar isi iau ca “precautie”, folosirea exclusiv INDIVIDUALA a pitonului (!?) … (adica necorelat cu peretele ? cu alte dispositive ?)…

Pai prin regrupari sau la ACTIUNI DE SALVARE (de exemplu) cum poti sa le zici utilizatorilor :

„folositi gujoanele pe rand, doar unu cate unu…si nu le inglobati intr-o actiune corelata, sau intr-un anbsamblu de scule/dispozitive”. (!?!?)normative_prodotti_raumer_-_eng

Si uite asa am ajuns la forma fara fond !

O veritabila paranoie………

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns