Reamenajare Peretele Iepurasului (Misid)

Vara asta, am purces doi veterani sa reamenajam traseele  de alpinism (omologate FRTA in urma cu 30 de ani !) din Peretele Iepurasului de pe Valea Misidului (Suncuius).

Demersul a fost generat de constatarea ca aproape toate pitoanele galvanizate au fost „ciugulite” din trasee (daca au mai ramas cam 5 bucati). Asa ca am completat cu pitoane si mai ales cu gujoane traseele in deficit. Doar traseul Balconul Veveritelor, care are NUMAI pitoane ne-galvanizate, a scapat de „ciugulitori”, asa ca, l-am amanat mai pe toamna pentru reamenajare. De fapt, anul trecut a fost parcurs de o echipa romano-polono-olandeza, si, a fost destul de fezabil (deci mai suporta o mica amanare – pentru refacere in urma efortului fizic, dar si financiar-).

Aveti mai jos harta reactualizata a peretelui (in urma reasmenajarii) precum si o descriere a zonei.PERETELE IEPURASULUI

 

PERETELE  IEPURASULUI (unele cu spituri, altele cu pitoane si gujoane)

 

Zona : Suncuius, Valea Misidului (la 15-20 min de varsarea in Cris)

De la podul suspendat ce trece Crisul catre Valea Misidului, nu facem decat aproximativ 20 de minute in susul vaii, pana gasim pe stanga peretele “ cu animalute”.

O zona pitoreasca, putin mai izolata, dar merita o plimbare pe frumoasa Vale a Misidului. Traseele sunt de doua capegorii : 5 trasee clasice, pe pitoane (cam furate) si suplimentate (recent) cu gujoane, trasee care sunt completate (intercalat) de 4 (adica 3) trasee pe spituri (unul din traseele pe spituri a fost total napadit de vegetatie si in plus prizele sunt excesiv de friabile pentru escalada, asa ca a fost dezafectat cu prilejul reamenajarii zonei).

Traseele clasice, sunt usoare, in stare buna (mici zone friabile sau  cu ceva vegetatie) , excelente pentru incepatori (Razvan Mosoiu a parcurs Urchile Iepurasului la varsta de 6 ani –primul lui traseu legat in coarda- ). Sau, aceste trasee (omologate FRTA), pot constitui un excelent antrenament de inceput de sezon, daca le faci legate, toate cinci, unul dupa altul (se cumuleaza totusi, peste 5 lungimi de catarare placuta…..). Estimam ca traseele clasice se pot face “la liber”, chiar daca pentru cateva pasaje, e posibil sa se recurga si la metode de catarare artificiala (“mecanica”), pentru a nu “forta gradul” (depinde de pregatirea fiecaruia).

Traseele pe spituri, sunt mai ”tari”, au evidenta tenta de escalada de dificultate, si implicit, au alta menire (pentru alte gusturi). Starea spiturilor este acceptabila ( DAR, poate ca totusi o reamenajare ar fi nimerita);  pitonarea este totusi suficient de “deasa”(si evita astfel factori mari de cadere). Salvamontul ne-a propus reamenajarea lor (le dorim mult succes !!!).

Zona are orientare vestica, asa ca, fata de majoritatea peretilor de catarat din zona (care au  aproape toti orientare sudica) face ca zona sa fie mult mai prietenoasa in perioada de canicula (plus ca o baie in Misid e mereu la doi pasi).

Zona e potrivita pentru scoli, tabere, reuniuni alpine, poienile de pe lunca de la baza peretelui fiind deosebit de primitoare. Apa Misidului e relativ potabila (depinde de precipitatiile din zona), dar e preferabil sa fie fiarta. Ca discomfort, in zonele prafoase mai exista capuse. Iar in padure (si chiar in pereti !) se pot intalni imense cuiburi de furnici (atentie unde lasati mancarea). Mai intalniti si serpisori, dar nu va speriati (sunt pasnici).

Peretele are 55 m (in stanga lui), scazand la 30m (in dreapta sa, creasta de la ”Urechi”).

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Iepurasului (in completarea hartii desenate).

 

NR. DENUMIRE AUTORI/AN dificultate Stare traseu
1 Balconu  Veveritelor Pauta Adrian, Csabi “Eger”

1987

3 B / 6+

(2 l.c./ 40 + 20 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane -in curs-
2 Spit 1 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

7+

(40 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
3 Spit 2 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

7+

(40 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
4 Cameleonu Pauta Adrian, Borordan Teodor

1986

3 B / 6+

(45 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane
5 Spit 3 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997

8-

(35 m)

Spituri bunicele (in reamenajare)
6 Traseu cu        Furnici Pauta Adrian, Borordan Teodor

1986

3 A / 6+

(45 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane

 

7 Spit 4 Pauta Adrian, Stefan Solosi

1997… in prezent DEZAFECTAT !

Peretele in partea de jos a fost acoperit complet de iedera si vegetatie si in general are prize prea friabile pe parcursul sau

 

(35 m)

Dezafectat cu prilejul reamenajarii zonei !
8 Urechile Iepurasului Pauta Adrian, Iuhasz Robert

1985

2 A / 4+

(35 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane
9 Creasta   Elefantului Pauta Adrian, Iuhasz Robert

1985

2 B / 5+

(30 m)

Reamenajat pe gujoane si pitoane

harta peretele iepurasului

 

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns