Clubul CASSIO Montana-33 de ani de alpinism
Clubul s-a injghebat in primii ani ’80 in jurul nucleului de la Infratirea Oradea (alpinisti si speologi).
Se facea alpinism industrial si se produceau “scule” de alpinism si speologie.
Se participa si la diverse cupe de alpinism, speologie, intruniri salvamont si salvaspeo (toate sub egida Infratirea).
Dintre oamenii de atunci ii mentionam pe : Dorel Borodan, Pauta Adrian, Pauta Eugenia (Gina), Kokes Ioan, Pantis Ferenc (Pufi), Letea Mircea, Kovacs Laszlo, Cosma Adrian, Benedek Tamas (Tomi), Marius Vecan, Iuhasz Robert, Csabi “Eger”, Sabau Ioan (Jony),Mihes Dorel, etc…
In 1984 acest grup era configurat si constituie nucleul fondator al clubului (respectiv anul de infiintare a clubului). Tot atunci se incepe pitonarea marilor surplombe din Peretii Mari de la Vad, actiunea finalizandu-se in 1987 (iar traseele fiind omologate in 1989). Cu acest prilej s-au decantat mult oamenii activi din club.
Deasemenea in perioada 1985-1987, se tin 5 editii de scoala speo-alpina SPAL (3 editii de vara si 2 editii de iarna), prilej cu care nucleul membrilor clubului se dezvolta si se consolideaza, clubul (alpin) capatand personalitate distincta (nu inca si „juridica”). Mentionam ca mentorul acestor scoli a fost regretatul Niculae Baticu, de care ne leaga puternice amintiri (si care sigur si-a pus amprenta pe efigia clubului).
Din 1984 pana in 2004, clubul a organizat (uneori mai firav, alteori cu deplin succes) 20 de editii ale Alpiniadei de la Vadu Crisului/Suncuius.
A participat deasemenea la cupe si etape de campionat de alpinism/escalada, interne sau internationale, unde a obtinut distinctii si medalii ce pot fi vazute pe site Club la sectiunea dedicata trofeelor. Ii mentionam aici pe Sedevi Imre, Pauta Raluca, Lascu Sebastian, Radulescu Catalin, Szabo Maria, Solosi Stefan. Performantele altor sectii (sah, navomodelism, astronomie, parapanta, conduse respectiv de Rat Dan, Rat Calin, Olari Mihai si Vida Gyorgi) le puteti vedea deasemena la sectiunea respectiva.
Clubul a mai organizat (si sustinut financiar ! -inclusiv prin alpinism industrial-) expeditii in Europa (Caucaz, Alpi, Pirinei,Tatra), Asia (Thien Shan), America de Sud (Cordiliera Blanca), urmand ca in 2018 sa mai adugam si Africa (Atlas); precum si escalada (in Spania, Franta, Italia, Austria, Crimeea, Polonia, Bulgaria, Grecia). Remarcam aici pe Pauta Adrian, Pinter Istvan, Lukacs Liviu, Kovacs Laszlo, Benedek Tamas, Pauta Eugenia, Vida Gyorgi, Pauta Razvan, Mandras Valentin.
Membrii clubului au amenajat mai multe trasee de alpinism, escalada si via ferrata in Defileul Crisului Repede (se poate vedea concret la sectiunea „topo” de pe site Club CASSIO Montana Oradea).
Clubul si-a construit prin forte proprii un sediu al Clubului cu sala de intruniri, magazin de echipament, atelier de intretinere, sala de escalada (prima sala de escalada din oras –ramasa inca cea mai incapatoare)…din pacate cladirea a fost recent demolata (manevre politicianiste…).
Putem spune ca a trecut o generatie !
(….cu bune si cu rele, dar si cu multe impliniri.)
Speram ca noua generatie, sa duca mai departe mostenirea lasata, spre noi “inaltimi”.
„Vechea garda” le doreste succes deplin (si intregitor) !
Si mai ales, sa nu-i uitam vorbele lui Nea Baticu : „calcati stanca, nu va spanzurati de ea”.