Dupa o perioada alocata CFR/paratraznet(via ferrata) ne-am intors la activitatea de baza a clubului si din fondurile agonisite am facut si doua trasee de escalada.
Ne-am propus sa le facem NU grele, si, nu putini spun ca e mai greu sa construiesti un traseu facil decat unul dificil.
Iata asadar cele doua trasee (poza, schita si descriere) :
1.) Traseul „Fresh Blood”
Descriere la Traseul de escalada “ FRESH BLOOD ”(5+ / 20 m)
Traseu de incepatori (sau de “pensionari”), destul de usor (grad estimat 5+) si in lungime de 20 m.
De la Pensiunea Gradia, 30 m pe stanga, porneste din drum (imediat dupa traseul de Via Ferrata “Piticot”).
Sa speram ca acest traseu foarte estetic , o sa-i faca pe multi sa incerce mai des verticala stancii.
Stanca e foarte buna. Totusi, periodic (la inceput de sezon), mai trebuiesc curatate pragurile de iarba si de pamant, pentru a elibera prizele cele mai comode (natura , totusi, lucreaza continuu)…
De remarcat un mic punct surplombat, pe la mijloc (vezi schita), dar daca sti sa pui picioarele in opozitie, anulezi surplomba si treci elegant (daca nu, tragi de “branci”, ca la panou, pana te blochezi)…
O coarda de 40 m iti permite sa cobori comod din top pana jos (la drum).
Autori traseu : Razvan Mosoiu si Adrian Pauta in anul 2019
2.) Traseul „New Heaven”
Descriere la Traseul de escalada “ NEW HEAVEN ”(6- / 30 m)
Traseu de incepatori (sau de “pensionari”), relativ usor (grad estimat 6-) si in lungime de 30 m.
De la Pensiunea Gradia, 60 m pe stanga, porneste din drum (vizavi de podul suspendat ce duce peste Cris, spre Pestera Vantului).
Sa speram ca acest traseu “aerisit” (fara capcane tehnice) , o sa-i faca pe multi sa guste mai des din farmecul stancii si al naturii. Mentionam deasemenea ca e un traseu ceva mai “lungut”, fiind deci ceva mai solicitant ca efort fizic (atentie si la alegerea lungimii corzii de asigurare).
Stanca e destul de buna. Totusi, periodic (la inceput de sezon), mai trebuiesc curatate zonele friabile aparute (natura , totusi, lucreaza continuu)…
Stanca pare a fi doar “fata” (vezi schita), dar se gasesc mereu prize de opozitie, gen “diedru” (o foarte mica surplomba pe la mijloc, care, din nou, poate fi “pacalita” usor cu ceva picioare “destepte”)….
O coarda de 60 m iti permite sa cobori comod din top pana jos (la drum). In cel mai rau caz, o coarda de 50 m permite deasemenea coborarea pana la pragurile de pe care se coboara la liber (cu atentie !). O coarda de doar 40m, face coborarea problematica (dar nu imposibila pentru cei experimentati pe stanca).
Autori traseu : Razvan Mosoiu si Adrian Pauta in anul 2019
Va asteptam sa le parcurgeti si suntem dornici sa va aflam reactiile pe marginea traseelor.
Vreme buna de catarat !