Diferenta intre top-ul de escalada si regruparea din alpinism

Desi in magazinele de specialitate se vand niste lanturi cu urechi stantate UIAA si care se folosesc in mod acoperitor pentru regruparile din traseele de alpinism,  prin extrapolare, acestea sunt folosite si ca topuri de escalada.

Nici o greseala !

Doar ca sunt supradimensionate de 20 de ori pentru acest caz de utilizare. Pe cale de consecinta sunt pareri cum ca un top de 20 de ori mai “firav” ar putea fi ceva “criminal” …

De unde vine confuzia ?

De la ignorarea FACTORUL DE CADERE ! (am mai scis despre el  pe acest blog).

In cazul topului de escalada, acolo te opresti si nu mai mergi mai departe (de aia ii si zice “top” , adica varf). Doar atarni in el ! Nu exista nici un soc ! FACTORUL DE CADERE ESTE ZERO ! Exista doar solicitare statica ! NU exista solicitare dinamica !(am mai scris despre deosebirea intre socul dinamic si incarcarea statica pe acest blog).

In cazul regruparii de alpinism, dimpotriva, de acolo urci in continuare, si in caz de cadere, ajungi sa ai soc maxim , pentru ca e FACTOR DE CADERE 2 ! Pe langa efortul static (cel existent si in top) apare in plus si muuult mai mare, socul dinamic !!! Aici da, dimensionarea e critica, si pozitionarea gujoanelor deasemenea, pentru ca poti ajunge in caz extrem la peste 2 tone incarcare in dispozitiv, pe cand la top ajungi la cel mult 100 kg !!!

Asta e diferenta ! Din cauza asta nu pot fi tratate identic cele doua situatii !!!

Ce trebuie insa OBLIGATORIU la top (chiar daca e mai “firav”) , este ca cele 2 gujoane sa fie legate intre ele (pozitionarea lor chiar nu conteaza !!!), pentru ca daca la alpinism se presupune un minim bagaj de cunostinte in asigurare, la escalada, dispozitivul trebuie sa fie realmente “antiprost”, pentru ca escalada e o gimnastica frumoasa, dar fara prea multa stiinta alpina.

Regula esentiala ce trebuie respectata e sa nu faci rapel dintr-un singur piton (regula antica si de demult… !). Daca gujoanele nu sunt “inlantuite”, un “poet” foarte bun gimnast, are toate sansele ca sa nu treaca coarda prin ambele pitoane pentru rapel. E drept ca un alt “poet”, ar putea fi tentat sa treaca coarda peste lant (chiar si peste un lant vertical !). Din punct de vedere al riscului, cazul este insa identic cu acela de a face rapel dintr-un singur piton !

Ce se intampla cel mai adesea in top ?

Escaladatorul asigura intr-un piton, se dezleaga (deci ramane doar in acel piton !!!), apoi trece coarda prin celalalt piton, se baga in rapel, si se desface din primul piton ! deci, ramane in ambele pitoane  SINGULARE ! Din acesta cauza se „inlantuiesc” pitoanele din top ! (si peste tot in lume se intampla asta !!!) si este gresit sa le lasi nelegate, in speranta ca nu catara doar “poeti”.

Din experienta mea, pot spune (si  cred ca nu sunt usor de contrazis) ca inca nu am vazut ureche sau lant rupt ! Dar, pitoane iesite, chiar gujoane slabe/rupte…. cam DA !

ASTA E PUNCTUL CRITIC ! (realmente pericol de moarte) si in consecinta, asta trebuie contracarat !

La asta trebuie sa ne uitam, si mai putin la grosimea lantului sau la pozitionarea pitoanelor.

Repet : la regruparea de alpinism, e alta mancare de peste… Acolo lantul trebuie sa tina cel putin cat o carabiniera, triunghiul de descompunere a fortelor sa dea componente orizontale minime  (ideal deci montat vertical, daca stanca iti permite)… aici nu mai e “poezie” !

Dar la “top”, in afara de “inlantuire”, conditiile sunt mult mai putin “tragice”. Si tocmai inlantuirea (care e realmente “vitala”) , vrem sa o eliminam ? (si sa supradimensionam de 20 de ori restul ?…. pai nu prea se compenseaza !!!…si, mai ales, nu are nicio logica inginereasca).

Pentru demonstratie am facut un filmulet in care am simulat ca un gujon iese si o greutate de 100 kg (adica… eu) cade pana intinde lantul. Asigurarea  la gujon s-a facut OSTENTATIV cu o carabiniera de plimbat cainele in parc  (care NU s-au rupt ! deci, despre ce efort vorbim ? Pai tocmai despre factor de cadere practic zero !)… Ia sa urcam ”qintalul” 2 m deasupra dispozitivului si sa-l aruncam in gol in acelasi dispozitiv (cum se intampla la plecarea din regrupare in alpinism….). Pai nu mai aveam nevoie sa-mi sap cavoul (groapa era asigurata)… Aici e diferenta !

Deci una-i una si alta-i alta .

Si pentru cine vrea sa se „joace” putin cu trigonometria (distributia vectorilor de forta) , mai adaug doua poze explicative….Daca nici asa….(imi pare rau, dar e “ajaba”… e dialogul surzilor).

Va doresc catarare frumoasa si in deplina siguranta.

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns