Comparand pitoanele cu gujoanele si topul cu regruparea

Pai nu se pot compara. Ce le fac atat de disjuncte ? (Am mai scris despre ele pe acest blog, dar sa incerc o decantare de argumente ).

  1. Pitoanele au o istorie in alpinism de care nu are nimeni curajul sa se atinga (cu toate minusurile lor, e o intrega poezie a sunetului de piton batut in stanca)
  2. Gujoanele (mai ales cele cu fixare chimica) castiga net batalia rezistentei mecanice a fixarii, dar, ucigand orice umbra de poezie, de romantism (uneori, da, chiar tragica), nu pot castiga batalia

Mai ales in ziua de azi , cand un specialist in schimbat roata stanga fata (la vulcanizare) , nu se baga sa schimbe roata dreapta spate, cand reclama e sufletul comertului si moda tine loc de orice argument ! … (ce sa mai si incerci sa gandesti un pic…).

Repet (din nou, dupa alte articole) : la plecarea din regrupare (sau de pe sol) factorul de cadere (si pericolul) ESTE MAXIM!… apoi, pe masura ce avansezi pe verticala, factorul de cadere (si pericolul ) , sacade !!!… ajungand ca la intinderea corzii (si momentul regruparii) , factorul de cadere (si pericolul) ESTE ZERO ! (pare anacronic, dar, fizic am demonstrate deja).

Din cauza asta regruparile intermediare trebuie sa suporte clar 2,2 tone. Asiguraraea prima (de pornire in ascensiune) deasemenea. Apoi asigurarile pot fi tot mai slabe (si mai departate !). Dar nu o sa faci asigurari/pitoane/gujoane (sau carabiniere) pentru primul piton, apoi urmatoarea asigurare, ceva mai slaba, urmatoarea si mai slaba….si tot asa, pana se intinde coarda, si cand, topul este…. Este… CEL MAI SLAB ! (culmea !!!)

Evident, e logic ca le faci identice (adecvate pentru cazul cel mai defavorabil). Asta din motive anti-prost (ca sa nu fie incurcate).

Am mai spus-o : o regrupare de alpinism (posibil factor maxim) suporta tone, iar un top de escalada suporta muuuult mai putin ( mai bine de ZECE ori mai putin) decat o regrupare !!!…dar, ca sa fie suficient de comod in alegere pentru orice “neganditor”, se fac tot atat de “grosolane”ca si cele de alpinism.

Ceea ce trebuie insa sa asigure top-urile de escalada, este…. PROTECTIA CORZII !!!

Si veti vedea ca adevaratele top-uri de escalada au o constructie total diferita decat cele pentru regruparile de alpinism, si ca, cele de escalada nu prea sunt adecvate in alpinism…. Nu ca rezistenta, ci tot ca protectie a corzii, coarda care luneca total diferit in cele doua cazuri, prin dispozitive !!! (daca consultati un catalog de producator, nu de comerciant, va lamuriti).

Un top de ESCALADA inadecvat (construit, sau montat, sau amplasat) distruge COARDA !

Intr-o zi puteti distruge o coarda nou-nouta. Care e scumpa rau !! Si sunt toate sansele ca aceasta sa fie in continuare folosita !!! Si atunci, degeaba gujoanele sunt “beton”, ca se va rupe coarda (uzata aiurea de ancore, gujoane, topuri)…

Asta e marele pericol ! (la care ma tem ca nu se uita nimeni !!! fiind mai perfida in timp…).

Si in incheiere, va spicuiesc cateva citate din cartea unui producator (consacrat) de sisteme de ancorare ultramoderne (cu simpla expansiune, cu dubla expansiune, chimic , cu inele, cu duble inele, cu lanturi, cu carabiniere fixe, duble sau cu surub… si cate si mai cate …. care sa genereze “siguranta deplina” cataratorului).

Practicarea sporturilor in zone naturale verticale este o activitate periculoasa… Char daca echpamentele sunt produse special in acest scop, acestea nu acopera raspunderea personala a celui ce practica aceste activitati…. Producatorul nu isi asuma nici o raspundere in caz de accidente ce pot duce la vatamare fizica sau chiar la deces… Daca practicantul acestor activitati nu este dispus sa-si asume aceste riscuri, atunci sa nu foloseasca materialele produse de noi (!?!)… Este de dorit ca doar pesoane  experimentate si special instruite, sau, preferabil  coordonate de un instructor, deci doar acestea sa utilizeze aceste dispozitive, insa, acest instructor nu poate inlocui propria experienta si nici asumarea riscurilor specifice activitatii.”

Cu alte cuvinte, la o adica…. Mortul e de vina !…

Cu asumarea riscurilor sunt de accord .

Dar, cu fuga de raspundere (ca dracu’ de tamaie), NU ! … (asta e forma fara fond ! ).

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns