Noua scara de dificultate pentru traseele de Via Ferrata

Deoarece erau mai multe scari de dificultate uzitate in cazul  traseelor de vias ferrata (franceza, italiana, austriaca etc…) UIAA a propus, din considerente istorice (unii se mai uita si la istorie !) ca sa fie adoptata scara italiana (zic “scara” si nu cotatie, gradatie, etc, pentru ca aici chiar se potriveste cuvantul).

Asadar, intai ce este Via Ferrata ?

“A via ferrata is the connection point between hiking and climbing”  (Michele Dalla Palma)

si hotararea UIAA :

In 2016 the UIAA Mountaineering Commission has decided to adopt the Italian scale for grading the difficulties of Via Ferrata as its international standard.

Apoi , sa vedem cum le clasificam .

Exista 5 grupe mari de trasee in functie de dificultate,  fiecare grupa avand cate 4 sub-grupe descriptive, iar fiecare subgrupa ate 3 trepte de amplitudine.

Pare complicat, dar vom vedea ca nu e chiar asa, cand vom aplica practic aceasta scara, la cele 5 trasee de via ferrata din Bihor.

  • Asadar cele 5 GRUPE  de dificultate:

Desi ne referim la scara italiana, denumirile grupelor sunt din… franceza (eu le-am tradus in romaneste pastrand codul initialelor promovate de UIAA la grupe, la subgrupe am modificat ultimile 2 coduri, ca nu mergeau nicicum in romaneste).

Prima treapta de dificultate este cea corespunzatoare nivelului  “Facil” (firesc, usor), codificat “F” si care are urmatoarele caracteristici :

Traseu echipat, doar putin expus si cu multe pasaje lipsite de catarare. Echiparea consta in cabluri sau lanturi fixate  din loc in loc in perete pentru a mari siguranta participantilor.

A 2-a treapta de dificultate este cea corespunzatoare nivelului “Putin Dificil” (accesibil), codificat “PD” si care are urmatoarele caracteristici :

Trasee destul de scurte si cu expunere redusa. Pe traseu se pot intalni jgheaburi, hornuri, creste si portiuni verticale, iar  in aceste locuri , cablurile si treptele fixate in perete, faciliteaza ascensiunea.

A 3-a treapta de dificultate este cea corespunzatoare nivelului “ Dificil” (greu), codificat “D” si care are urmatoarele caracteristici :

Traseul prezinta o lungime medie (apreciabila) si necesita deja aptitudini psihice reale precum si cunostinte tehnice de ascensiune adecvate. Linia traseului este preponderant verticala, putand avea si scurte portiuni surplombate.

A 4-a treapta de dificultate este cea corespunzatoare nivelului “ Tare Dificil” (foarte greu), codificat “TD” si care are urmatoarele caracteristici :

Traseul prezinta pasaje expuse in gol, cu treceri ce necesita cunostinte de catarare. Participantul trebuie sa aiba un psihic antrenat pericolelor inerente si sa stapaneasca manevre tehnice de catarare. Traseul este accentuat vertical si chiar cu zone clar surplombate, zone in care, s-ar putea sa foloseasca mijloace mecanice de catarare artificiala. Traseul este bine echipat cu ancore, cabluri, trepte, etc.

A 5-a treapta de dificultate este cea corespunzatoare nivelului “ Extrem Dificil” (deosebit de greu, aproape inaccesibil), codificat “ED” si care are urmatoarele caracteristici :

Traseul prezinta multe zone dificile, cu expunere la riscuri semnificative si cu pasaje de catarare delicate. Zonele dificile nu sunt evitate, ba chiar sunt cautate in alegerea liniei traseului. In plus, amplasarea treptelor in perete este redusa  la minimum. Traseele se adreseaza celor cu un psihic excelent si care poseda cunostinte tehnice de catarare semnificative.

Personal, am adaugat (de la mine putere, sper sa nu ma linseze UIAA-istii !!!) , pentru fiecare categorie cate o subdiviziune , respectiv “+” sau “-“, pentru mai multa finete in diferentierea traseelor (vom vedea la aplicarea lor concreta, de la sfarsitul articolului).

Urmeaza sa definim cele 4 sub-grupe descriptive, care descriu specificul treseleor (nu dificultatea).

  • Asadar cele 4 SUB-GRUPE  descriptive :

Prima categorie de specificitate este cea corespunzatoare nivelului  “Tehnic” (caracteristici tehnice), codificat “T” si care are urmatoarele 3 sub-diviziuni progresive :

“T1” : aproape nicio dificultate tehnica, pasajele cu risc fiind bine protejate

“T2” : traseu echipat cu trepte, scari sau uneori si cu poduri suspendate, astfel incat catararea pe prize naturale este redusa

“T3” : apar multe pasaje verticale si chiar surplombate, este  obligatorie folosirea prizelor naturale si chiar necesita un minim de tehnica alpina in folosirea corzilor de asigurare

A 2-a categorie de specificitate este cea corespunzatoare nivelului  “Psihic” (solicitare psihica), codificat “P” si care are urmatoarele 3 sub-diviziuni progresive :

“P1” : necesita un efort psihic asemanator celui din cazul parcurgerii unei poteci solicitante

“P2” : necesita o conditie psihica buna, adecvata solicitarilor intense si de durata

“P3” : necesita o foarte buna conditie  psihica,  in stare sa raspunda la solicitari foarte intense si de durata semnificativa

A 3-a categorie de specificitate este cea corespunzatoare nivelului de “Risc” (expunere, pericol), codificat “R” (Exp.) si care are urmatoarele 3 sub-diviziuni progresive :

“R1”riscuri nesemnificative

“R2” : riscuri moderate, cum ar cativa pasi suspendati in gol

“R3” : riscuri semnificative, generate de posibilitatea  caderii in gol

A 4-a categorie de specificitate este cea corespunzatoare conditiilor de  “Mediu” (expunere ambientala), codificat “M” (Env.) si care are urmatoarele 3 sub-diviziuni progresive :

“M1” : altitudine redusa, climat placut, cu posibilitati de retragere fortata

“M2” : conditii de munte intre 1000 si 2000 m altitudine, cu reale atentionari de furtuni sau viscole

“M3” : conditii de altitudine, munti de peste 2000 m, cu frecvente furtuni sau viscole

Asta a fost teoria.

  • Sa vedem cum o aplicam.

Eu (cu o apreciere evident subiectiva) asa vad cele 5 trasee de VF din Bihor codificate UIAA (cu mici contributii personale….sacrilegiu ???…)

  1. Mocanita (sau Hornu Trandafirului din Peretele Zanelor – Vad) :   PD+ (T2, P2, R1, M1)
  2. Casa Zmeului (Vadu Crisului): D+ (T2, P2, R2, M1)
  3. Pintenul cu Grota (sau Montana Land – Suncuius) : D- (T2, P2, R2, M1)
  4. Brana Aeriana (in lucru  avansat la Suncuius) :   TD- (T3, P3, R2, M1)
  5. Pietrele Negre (Arieseni) : D- (T2, P2, R2, M2)

Poftiti de icercati, verificati, comentati (la trasee ma refer)

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns