Foileton TOPO : Traseul „Metafizica”

Traseul   METAFIZICA (3B/6+ ; pitoane)

Zona : Vad, Peretii Mari, La Ruine (dupa Valcelul de Coborare)

 

Grupul de 3 trasee (“Taofizica”, “Metafizica” si “Ortofizica”) a fost deschis in 1993 de Adrian Pauta dupa un stagiu de catarare din Crimeea (Yalta), unde au fost  catarati pereti de 300 m (o faleza de 60 km ! lungime, de pe malul Marii Negre) si unde nu este permisa decat catararea “la mobile” (nici un gram de fier fixat in perete, iar peretele are si 300 m !). Pe vremea aia, nici noi nici rusii, nu aveam “frenduri “si alte “SF-uri”… doar un set de 10 (zece !) nuci sovietice ! ATAT ! Si s-a catarat.

Revenit acasa, Adrian Pauta a incercat cele 3 trasee, la nuci, dar, pentru “moral”, existau totusi 3-4 pitoane razletite in perete. Intre timp pitoanele au cam disparut (unul singur a supravietuit) si in plus, au fost amenajate in vecinatate, traseele “Utopia” si “Ursu Pacalit de Vulpe”, ca trasee de iarna.

Iesirea (continuarea) pentru aceste 3 trasee se poate face astfel prin aceste 2 trasee nou aparute in vecinatate. Si atunci, in iarna 2019/2020 (dupa un sfert de secol), acest grup de 3 trasee a fost reamenajat exclusiv pe pitoaneca trasee clasice de iarna, de echipa de veterani Adrian Pauta si Gyorgi Vida. La urma urmei si pitoanele sunt considerate in alpinism ca fiind asigurari mobile (in carpatism…)

Nota : diversele combinatii de trasee (de iarna) in zona, le puteti stabili consultand schita de ansamblu a zonei “La Ruine”.

Lungimile sunt intinse bine (nu ajung corzi de 40 m !), trebuiesc cateva bucle prelungite, iar buclele e bine sa fie toate mai lungi si mai flexibile (nu de escalada). Iar daca, iarna (pe ger si omat), manevrele sunt mai dificile, regruparile mari si comode permit chiar ascensiunea in echipe numeroase (in stil “expeditionar”).

L1 : Traseul porneste 10 metri mai la stanga de “Ursu Pacalit de Vulpe“ (pe care va continua dupa prima regrupare !) si urmareste o succesiune de diedre bine pitonate (cand pe stanga, cand pe dreapta fata de linia de catarare, asigurari fezabile la coarda dubla/geamana). In a doua jumatate a ascensiunii, intalnim doua zone surplombate, pe care le ocolim cu grija (deci nu ne angajam frontal), ceva mai prin stanga lor. Inainte de a iesi in creasta avem un mic diedru usor inclinat (posibil cu ceva zapada). Din creasta facem la dreapta la teiul unde regrupeaza toate traseele din zona.

Pentru L2 si L3 consultati descrierea L2 si L 3 ale traseului “Ursu Pacalit de Vulpe”(in total, rezulta 3 lungimi de coarda pentru traseul  “Metafizica”).

Iesirea din traseu se face in padure si se poate cobori imediat la stanga, pe “Valcelul de coborare”, inapoi la baza.

 

 

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns