Traseul de escalada “ UPS & WOW ”(4-/4+ ; 15 m), Suncuius

 

Doua trasee ingemanate, pentru incepatori (sau “pensionari”), scurte si usurele (grad estimat  4- respectiv 4+) si in lungime de doar 15 m.

De  la Pensiunea Gradia, 25 m pe stanga, porneste din drum linia de gujoane (imediat inaintea traseului de Via Ferrata “Piticot” -pentru copii-) .

Sa  speram ca aceste trasee foarte “prietenoase” , o sa-i faca pe multi sa incerce mai des ascensiunea pe “asperitatile” stancii.

Stanca e foarte buna pe final, acolo unde sunt si pasajele mai tehnice, intrarea fiind insa ceva mai “murdarica”, dar si fara probleme tehnice. Din aceasta cauza, periodic (la inceput de sezon), mai trebuiesc curatate pragurile de iarba si de pamant, pentru a elibera prizele cele mai comode (natura , totusi, lucreaza continuu)…

Plecarea e deci comuna, pana pe un mic prag, de unde traseele se despart :

– pe dreapta (adica “WOW”), avem o bavareza arcuita, cu prize de mana “taioase”, si care, daca pui bine picioarele pe fata inclinata din drepta, se trece fara probleme, dupa care, oblic stnga se ajunge lejer in “top” pentru regrupare

– pe stanga (adica “UPS”), avem un diedru care te “arunca” putin in afara, dar care, cu o pzitionare degajata a picioarelor, se trece lejer, apoi, drept in sus se prinde “top”-ul comun, unde se regrupeaza .

O coarda de 30 m iti permite sa cobori comod din “top” pana jos (la drum).”Top”-ul este prevazut cu o veriga fixa cu surub (pentru a simplifica la maxim manevra de regrupare/coborare/dezechipare)

 

Autori traseu : Razvan Mosoiu si Adrian Pauta in anul 2020

 

 

Please follow and like us:

Adrian Pauta

Lasă un răspuns